"Everyone has a story to tell. There’s a reason why they are the way they are. So, before you start talking, please look in me, in my eyes of words, where I pour everything that crippling up inside my only heart that still beating alive. There will be some connections between our lines where we could meet up at some point, understand each other. Spread the love that once we had. Stay safe & stay alive."

03:08

Bismillahirrahmanirrahim




Bila aku menegur mereka, mereka pasti kata, "Eleh, kau dulu lagi teruk kot."




Well, siapa tak pernah jadi jahat? We all fall short sometime. 
Kalau nak cakap tentang baik, what is your definition for that? 


i
Post pasal islamik kat Facebook, tapi tak solat, tak baik jugak. 


ii
Jaga solat, tapi mulut mengumpat orang, sebar fitnah, menipu, tak baik jugak. 


iii
Pakai tudung labuh, tapi tak jaga hati, dating berdua pegang tangan, masih tak baik jugak. 


iv
Bagi sedekah ribu-ribu, puasa sunat setiap isnin khamis, tapi baju tak tutup aurat, pun tak baik jugak. 



Siapa yang layak menilai sesiapa kat muka bumi ni? none. 


Definition of baik was only mean by one thing ; beriman kepada Allah. Patuh pada setiap perintah-Nya dan tinggalkan segala apa yang dilarang-Nya. Yeah, none of us adalah manusia yang tak berdosa. Tapi itu tak bermakna kita tak boleh buat baik, tak bermakna kita kena terus buat jahat, tak bermakna kita boleh kutuk orang yang nak berubah jadi baik, or kutuk orang yang jahat sekalipun. 


No we can’t do that. Kalau tak boleh cakap benda baik, at least diam. Kalau tak dapat nak bantu orang berubah jadi baik, please jangan tarik orang supaya buat benda jahat.



Ya, we all fall short sometime. But that doesn’t mean kita selamanya berdosa. Rahmat Allah tu luas. Cari jalan pulang; balik pada Quran dan Sunnah. Jaga solat. Jaga hati. Jaga hubungan dengan Tuhan. Niat yang baik-baik untuk diri sendiri. Doakan kebaikan orang. Jangan prasangka. 






---
I am not good either. Tapi tak salah kan nak berubah? Every second is the chance to change. Don’t waste it people. Be good to Allah, InshaAllah Dia akan baikkan kita. Habluminnallah Habluminannas.

No comments:

Post a Comment